Langt og lykkeligt liv

Ønsker du et langt, sundt og lykkeligt liv, så er det gode parforhold ubestridt den bedste medicin.

Verdens længste og mest omfattende videnskabelige studie om lykke omtales som “Det gode liv”. Det er Robert Waldinger og Marc Schulz, der står bag studiet ved Harvard Study of Adult Development, som startede tilbage i 1938 og stadig er aktivt. Dette studie giver indsigt i voksenlivets sundhed og lykke. Da det begyndte i 1938, fokuserede studiet på 724 mænd, men det udvidede senere til at inkludere deres familier og efterfølgende generationer for at forstå, hvad der bidrager til sundhed og velvære gennem et langt liv.

Parforholdet er centralt i Harvard Study of Adult Development og i “Det gode liv”. Studiet understreger, at betydningen af intime og engagerede relationer er vital for vores langsigtede sundhed og lykke.

Det er kvaliteten af et parforhold, der tæller. Dybe, intime og meningsfulde forbindelser med en partner er forbundet med større lykke samt bedre mental og fysisk sundhed. Det lader til, at denne gode og dybe forbindelse i parforholdet virker beskyttende mod livets stress og udfordringer. Parterne i støttende parforhold synes bedre rustede til at håndtere både daglige stressorer og større livskriser. Det er naturligvis samreguleringen, der hjælper parterne tilbage til sig selv.

Studiet har også vist, at stærke parforhold kan påvirke, hvordan vi ældes, både fysisk og mentalt. Når der er tilfredshed i parforholdet, ældes man med vitalitet, og mange skavanker, både mentale og fysiske, udebliver.

Et aktivt sexliv har også rødder i det gode parforhold, så meget at vi kunne spørge: “Hvad kommer først; det gode forhold eller den gode seksuelle kontakt?” Sandheden ligger imellem, for det ene følger efter det andet. Og et andet studie viser, at der er direkte 15 sundhedsfremmende elementer, der kommer gratis med et godt sexliv.

Liv, leg og lidenskab synes at være rytmen i dette studie af “Det gode liv”, men der er mere med: et godt job, gode venner, familie og oplevelser. Men dette kommer lettere, når parforholdet er på plads. Modsætningsvis ses ensomhed som den største skurk og en underliggende årsag til mistrivsel, sygdom og lidelser, både psykisk og fysisk.

Scroll to Top